Hoe schop ik het tot communicatie- ambtenaar? 6-stappenplan

Het zal voor jullie al geen verrassing meer zijn dat ik mezelf graag later bij de overheid zou zien werken. Maar voor een vacature bij de overheid zijn veel gegadigden. Dit door de werkzekerheid, de goede vakantie en overheidspensioenregeling. Onlangs kreeg ik hier een interessant gastcollege over van Eric Goubin, docent aan Thomas More en onderzoeker bij Kortom. Hij vertelde ons zijn ultieme tips om een communicatiejob bij de overheid te kunnen bemachtigen. Droom jij ook van een job bij de overheid? Gebruik dan zeker dit stappenplan als voorbereiding in de aanloop naar je sollicitatie!

Voorbereiding is de key tot success

Stap 1: Vind een vacature

Ga gericht op zoek naar een goede vacature in de communicatiejobs. Let op voor het niveau van de vacature. Als je een bachelor hebt solliciteer je best voor een B niveau en geen C niveau, dit om ervoor te zorgen dat je vergoed wordt volgens je diploma. Heb je een master dan kan je solliciteren voor een A niveau. Op een aantal sites staan vactures voor de overheid gecentraliseerd.

Dit zijn de volgende:

Stap 2: Krijg een streepje voor op de rest

Er zijn een aantal zaken die je kan doen om een betere kans te maken. Zorg dat je ervaring hebt! Ik weet dat het niet gemakkelijk is als je net afgestudeerd bent maar los dit struikelblok op. Dit kan je doen door vrijwillige of betaalde stages en studentenjobs te doen in de communicatiesector. Toon aan dat je sociaal bent! Het is een groot pluspunt als je in de leiding of het bestuur hebt gezeten van een organisatie, jeugdbeweging of sportclub. Als laatste maar daarom niet minder belangrijk: toon je van je meest symphathieke kant! Wees vriendelijk, rustig, empatisch, energiek en diplomatisch. Kruis even aan waar je goed in bent en speel dit uit!

Stap 3: Bestudeer de overheidsinstelling waarvoor je solliciteert

Weet voor wie je komt solliciteren! Bekijk wat de instelling doet, op welke locatie ze zich bevindt, of er speciale zaken zijn die je moet weten en welke personen hier werken. Bekijk ook zeker de site van de instelling en hun communicatieuitingen die terug te vinden zijn. Toets je kennis door aan jezelf vragen te stellen.

Stap 4: Knal eerst op je schriftelijke proef

Volgens de cijfers slaagt maar een derde voor de schriftelijke proef volgens Eric Goubin. Maar hoe kan je dit voorkomen? Plan genoeg tijd in en bereid je voldoende voor op de opdracht of case die je gaat krijgen. Ook merkt Eric Goubin dat antwoorden vaak te weinig gestructureerd zijn, zorg dus voor voldoende structuur. Vermijd -dt fouten in je antwoorden. Dit zijn simpele maar heel belangrijke tips! Als communicatiemedewerker gaat men er van uit dat je foutloos en gestructureerd kan schrijven.

Stap 5: Wees daarna jezelf op het mondelinge gedeelte

Doe je niet anders of slimmer voor dan je bent, dit zal je later op je werk ook niet kunnen volhouden. Val dus niet door de mand en wees jezelf. Spreek mooi Nederlands en wees niet te zeker over jezelf zodat het arrogant wordt. Toon dat je de job wil en verspreid je energie over de juryleden! Ik heb jaren dictie gevolgd en toneel gespeeld en hierdoor voel ik mij comfortabeler voor mensen.

Stap 6: Maar geef niet op bij een tegenslag

Volgens Eric Goubin gebeurt het niet vaak dat je van de eerste keer een job te pakken hebt. Leer uit je fouten en durf ook te vragen waarom je de job niet hebt. Blijf dus volharden en met wat geluk zit je een paar sollicitaties later op de stoel van de communicatieambtenaar/medewerker.

Ik neem deze tips alvast mee in mijn zoektocht naar een job bij de overheid. Hopelijk heb jij ook iets aan dit stappenplan en ga je jezelf meer comfortabel voelen bij het solliciteren voor de overheid. Wees de beste versie van jezelf en volg de actualiteit op Kortom, dan kom je al een heel eind ver!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *