Verder studeren na de opleiding woordvoerder of niet?

Afstuderen met de hoedjes in de lucht

Nu mijn driejarige opleiding bijna op zijn einde loopt denk ik meer na over de toekomst. Waar zal ik terechtkomen? De afgelopen jaren heb ik enorm veel geleerd binnen het communicatiedomein. Het kriebelt tegelijkertijd om te gaan werken maar ook om mij nog te verdiepen in iets. Ik sprak hierover met Tessa De Prins, parlementair medewerker bij Koen Van den Heuvel. In deze blog kom je te weten waarom ik zou kiezen voor een extra opleiding.

Ik koos voor woordvoerder omdat ik het fijn vind om te leren communiceren over een bepaalde materie. De opleiding woordvoerder biedt ook een goede voorbereiding op het verder studeren. Maar waarom en in wat zou ik mij dan willen verdiepen? Een vraag die mij steeds meer wakker houdt.

Vlinderpaleis Antwerpen

Expert worden in een bepaalde materie

Ik vind het fijn om dag in dag uit te leren hoe we PR-campagnes opzetten en hoe we communiceren. Maar elke communicatie vertrekt vanuit een organisatie en elke organisatie vertrekt vanuit een specifieke materie. Ik heb een sterke interesse in internationale, nationale en lokale overheden en het juridische. Ik ga stage doen bij het Parket van Antwerpen en ik hoop ook later in deze wereld terecht te komen. Deze stageplek combineert eigenlijk al mijn interesses.

Daarom denk ik er vaak over om nog communicatiewetenschappen, rechten of criminologie te doen. Met als doel om communicatie expert te worden in een specifiek domein. Ik heb ooit eens gelezen dat je in deze maatschappij alleen maar kan opvallen als je expert wordt in een bepaalde materie. Dit via een sterke ‘why’. Zoals Simon Sinek dit uitlegd.

Doorgroeien mogelijk maken

Zoals ik al heb vermeld sprak ik hierover met oud studente Tessa De Prins. Als parlementair medewerkster kent zij de werking van de overheid goed. Zij vertelde mij dat als je wil doorgroeien binnen de overheid als woordvoerder dat je dan heel erg vaak een master nodig hebt. Zij studeert bijna af aan de Universiteit Antwerpen en maakte de stap naar werkstudent op de universiteit. Omdat ik heel erg graag woordvoerder zou worden binnen mijn interesse is dit dus niet onbelangrijk. Ook beland je sneller in een hogere loonschaal. Hoewel het dus nog ver weg is heb ik wel ambitie om aan een carrière te bouwen.

Het staat knap op je cv

Volgend jaar studeer ik af met een professionele bachelor, een praktische opleiding dus. Staat alvast mooi op je cv maar ik ben ervan overtuigd dat als je dit kan aanvullen met een grondige theoretische basis van een master je bij verschillende jobs meer kans maakt. Al is het maar om aan hun criteria te voldoen. Want het onderscheid master en bachelor zou in mijn ogen geen criteria mogen zijn voor je droomjob. Iedereen moet kans maken en heeft op zijn manier de kwalificaties voor de job. Natuurlijk moet je overtuiging en je wil om ergens te komen ook aanwezig zijn.

Want het onderscheid master en bachelor zou in mijn ogen geen criteria mogen zijn voor je droomjob. Iedereen moet kans maken en heeft op zijn manier de kwalificaties voor de job”

Ik ben heel erg dankbaar voor alle onmisbare praktijk die ik al gekregen heb. Ik heb nog even tijd om te beslissen maar het zal er ook van afhangen waar ik na deze studie terechtkom. Ik zou ervoor opteren om op een rustig tempo mijn master te behalen als werkstudent. Dit omdat ik ervaring in het werkveld ook heel erg belangrijk vind en al ondervonden heb dat dit een belangrijke factor is in het al dan niet krijgen van een job.

In de eerste plaats doe ik het gewoon voor mezelf, ik vind het belangrijk voor mij persoonlijk. Zie het als een bepaald doel dat je nog hebt in je leven. Ik heb bij mijn zus gezien welke meerwaarde het kan hebben en hoe leerrijk het ook is. Zij haalde een master in de Klinische Psychologie. Stiekem ben ik daar toch een beetje jaloers op, al is jaloers niet het juiste woord. Heel erg fier dat ben ik! Langs de andere kant is zij dan weer jaloers op mijn praktijkervaring. Daarom is ze dit jaar gestart met de opleiding Gedragscounseling aan de Thomas More hogeschool. Een beetje van beiden is volgens mij het best van al.

We zien wel wat het leven brengt. Al is blijven leren en bijscholen belangrijk in het leven hoe je het ook draait of keert. Ook het postgraduaat rampenmanagement is heel interessant voor ons als communicatiespecialisten want er is ook een module crisiscommunicatie, informatiemanagement, … Mijn papa volgde het een tijdje geleden om hem te helpen in zijn job als Kapitein bij de brandweer.

Hoe dan ook we moeten doen wat we graag doen. Een master zou de kers op de taart zijn voor mij persoonlijk. Zelf theoretische systemen testen en uitvinden lijkt mij enorm leuk. Om hierna bijvoorbeeld deze kennis door te geven en naast mijn hoofdberoep nog een vak te geven op de hogeschool. Ik hoor graag van jou waar jij nog van droomt. Laat het me zeker weten onder deze blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *